De plannen van de regering van Donald Trump omtrent de importtarieven voor landen en specifieke producten veranderen vrijwel dagelijks en dat heeft grote invloed op de beurzen. Maandag was de stemming positief, omdat het erop lijkt dat Trump een concessie heeft gedaan.

In Amsterdam noteerde de AEX-index kort na de opening ruim 2 procent hoger op 838 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 785,66 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,9 procent.

Zaterdag meldde de Amerikaanse regering dat zij onder meer smartphones, computers en andere elektronica had vrijgesteld van de zware importheffingen. De lijst van vrijgestelde producten werd gepubliceerd in een bericht van de Amerikaanse douane.

Zondagavond ontkende Trump dit weer. In een bericht op Truth Social stelt hij dat deze producten nog steeds onderhevig zijn aan de bestaande tarieven van 20 procent en dat zijn regering nog onderzoek doet naar tarieven op de gehele toeleveringsketen voor elektronica, waarvoor ‘sectortarieven’ gaan gelden.

Per saldo lijkt het er echter op dat er voor elektronica uit China geen importtarief van 145 procent gaat gelden in de VS, zoals wel het geval is voor de meest producten uit China.

Beurzen in Azië in de plus

De aandelenbeurzen in Azië gingen maandag omhoog. Het sentiment kreeg steun van de tijdelijke uitzondering voor smartphones, computers, geheugenchips en andere elektronica van de hoge importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump aan China heeft opgelegd.

De Hang Seng in Hongkong won 2,2 procent en de beurs in Shanghai ging 0,8 procent vooruit. De Nikkei in Tokio klom 1,6 procent en de Kospi in Seoul steeg 1 procent.

Goudprijs stijgt waarschijnlijk door

De grote banken Goldman Sachs en UBS denken ondertussen dat de goudprijs zijn recordopmars doorzet, aangejaagd door de algehele onrust op de financiële markten over het handelsbeleid van Trump en de aankopen van het edelmetaal door centrale banken. Maandag tikte de goudprijs nog een nieuw recordniveau aan van ruim 3245 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Kenners van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs denken dat de prijs stijgt tot 3700 dollar aan het einde van dit jaar. Medio volgend jaar neemt die volgens de kenners verder in waarde toe tot 4000 dollar. Bij het Zwitserse UBS zien ze een prijs van 3500 dollar aan het einde van 2025.

Volgens de banken gaan centrale banken in bijvoorbeeld China en India nog meer goud inkopen dan eerder gedacht. Daarnaast vluchten veel beleggers in goud door de onrust op de aandelenbeurzen door de handelsoorlog van Trump. Goud wordt in turbulente tijden op de markten als een veilige investering beschouwd.

De prijs van goud krijgt ook steun van de zwakkere dollar. De Amerikaanse munt is in waarde gedaald tegenover andere valuta's zoals de euro, Zwitserse frank en Japanse yen. Dat maakt goud voor handelaren met andere munteenheden goedkoper, wat weer zorgt voor een sterkere vraag. Sinds begin dit jaar is de goudprijs al met ruim 20 procent gestegen.

LEES OOK: Dalende dollar is tweesnijdend zwaard in handelsoorlog van Trump